KRISTALIZACIJA MEDA JE NORMALNA POJAVA KOJA SE DOGAĐA U SVIM VRSTAMA MEDA.

Mogućnost kristalizacije je manja, što je sadržaj vode u medu veći.
Gušće vste meda zasićenije su prirodnim grožđanim šećerima i time su sklonije bržoj kristalizaciji.

Bagremov med, na primer, retko stanje može da zadrži i do tri godine, dok livadski kristališe već za tri do četiri meseca. Suncokretov stanje menja posle dvadesetak dana, a med od uljane repice za manje od nedelju dana.

Dekristalizacija meda vrši se na temperaturama do 40°C.

Med I klase ne sme da sadrži više od 20% vode, i što je taj procenat manji med je kvalitetniji. Procenat vode u medu se inače kreće izmedju 13% i 21%.

Ukoliko je procenat vlage u medu veći od dozvoljenog, postoji mogućnost da dodje do vrenja i da se med pokvari.

Velika je zabluda da se med ne sme jesti metalnom kašikom. Naime, med ne gubi svojstva u dodiru sa metalom što dokazuje i to da se med prilikom vrcanja i skladištenja manipuliše sa metalnom aparaturom i posudama. Međutim jako je bitno Matičnu mleč ne konzumirati sa metalnim nego sa plastičnim ili drvenim kašikama, pošto bi u dodiru sa metalom neki od njenih sastojaka izgubili lekovitu vrednost.

MED SE NE SME OBRAĐIVATI NA TEMPARATURAMA VIŠIM OD 40°C (max. 45°C), takođe ni sipati u vreo čaj ili mleko, jer se tako razgrađuju fermenti invertaza i dijastaza i med tada gubi svoja hranljiva i lekovita svojstva.

Med se može pakovati i čuvati u posudama od stakla, keramike, drveta, aluminijuma ili plastike. Ovi sudovi sa medom treba da budu hermetički zatvoreni. Med se čuva na hladnom, suvom, tamnom mestu gde nema jakih stranih mirisa. Nema potrebe držati med u frižideru.

Nizak GI meda poželjna je namirnica i za sniženje holesterola!

– Med ima za 40% nižu kalorijsku vrijednost od šećera ( saharoze); za 25% je slađi od šećera; sadrži prosečno 38% fruktoze, 31% glukoze, 1% saharoze, 9% drugih šećera, 4% minerala!

– Medom se leči i migrenska glavobolja, ako se supena kašika meda otopi u 2 dl vruće vode. Pije se ohlađeno u početnoj fazi glavobolja!

– Med je dobar laksativ! Pomaže kod želudačnih tegoba, dijareje i dehidracije organizma!

– Od meda se pravi i odličan, okrepljujući, jutarnji tonik! Kašika meda otopi se u 2 dl mlake vode, doda sok od limuna i popije pre odlaska na posao, školu…