Svojstva meda

Medovina je zdrav napitak, popravlja krvnu sliku, okrepljuje i usporava starenje. Potrebno: 1 kg livadskog meda u saću sa cvetnim prahom, 25 g kvasca. Samleti u mašini za meso saće, sipati u lonac od 5 litara, dodati 4 litre vode i grejati do 35°C uz stalno mešanje. Zatim, skinuti sa vatre i odmah dodati kvasac razmućen u medu. Dobro promešati i ostaviti da prenoći. Procediti kroz gusto sito ili gazu, sipati u flaše, ali ih ne zatvarati! Ohladiti do sobne temperature, zatim ostaviti još uvek nezatvorene, u hladnoj i tamnoj prostoriji (da bi se prekinulo vrenje). Ako medovina pije kao lek, uzimati tri puta dnevno, sat vremena pre jela. Može se dodati i pola isceđenog limuna, pre same upotrebe.

Potrebno: 200 g meda, 2 kašike likera, 2 l belog vina. Pomešati med i liker, dodati belo vino, pa sve uliti u veću flašu i ostaviti 4 dana u frižideru. Zatim raspodeliti u manje flaše od 1 litra, zatvoriti i ostaviti mesec dana na hladnom mestu.

Potrebno: 2 žumanceta, 4 kašike meda, sok od 2 pomorandže, sok od 1 limuna, 2 čašice vinjaka, 1/8 l slatke pavlake. Mikserom umutiti žumanca sa medom, dodati sok od pomorandže, limuna i vinjak, a zatim dodati pavlaku. Kad je dobro umućeno, ostaviti da se ohladi. Služiti hladno.

Prvi recept:

Potrebno: 100 g meda, ½ limuna, ½ maraskina, ½ narandže, 2 male kore cimeta i malo karanfilića. Sve zajedno kuvati u 1,5 litri vode, oko 15 minuta. Na kraju dodati maraskina, procediti i ohlađeno služiti.

Drugi recept:

Potrebno: 5 žumanaca, 200 g meda, 6 dcl slatke pavlake, 2 dcl konjaka. Penasto umutiti žumanca i med, dodati aromu po želji, a zatim slatku pavlaku i konjak. Dobro umutiti i služiti rashlađeno.

Potrebno: 150 g meda, sok od 1 limuna, sok od 2 pomorandže, litar vode. U hladnu vodu dodati med, sok od limuna i pomorandže. Meša se dok se med potpuno rastopi. Pije se sveže i rashlađeno.