kozmetika

Med sa svojim antiseptičnim i bakteriostatskim svojstvima deluje blagotvorno na kožu: održava elastičnost i vlažnost, a time sprečava starenje kožnog tkiva, stvaranje širokih pora, ishranjuje epiderm, daje licu baršunast sjaj, glatkoću i štiti ga od nepovoljnih spoljnih uticaja.

Da su pčelinji proizvodi korisni za kožu lica, ukazivali su još lekari starog veka: Hipokrit, Avincena i drugi. Drevna istočna medicina naziva med “zlatnim čudom” koje daruje lepotu i zdravlje. U japanskoj farmakopeji “Jakusei Honzo”, za vreme najdrevnije dinastije Tan, tvrdi se da pri stalnoj upotrebi meda, boja lica postaje rumena.

U kozmetici, med se koristi samostalno i u mešavini sa ostalim pčelinjim proizvodima ili sa drugim kozmetičkim sredstvima.

Za sve dame koje se odluče da svojoj koži, uz korišćenje pčelinjih proizvoda povrate sjaj, boju, mekoću i elastičnost, dajemo nekoliko saveta i oprobanih recepata za maske, kremove i ostale male tajne dugovečne lepote…

Maska sa medom, žumancetom i pavlakom

Priprema se od jednakih delova ovih sastojaka, koji se dobro izmešaju kako bi se dobila ujednačena maska. Smesa se premazuje preko čistog lica i ostavi da stoji 20 minuta, a onda e opere mlakom vodom.

Maska sa medom, žumancetom i kvascem

Izmešati 1 kašiku meda, 1-3 g suvog kvasca i 1 žumance. Na prethodno očišćenu kožu naneti tanak sloj i ostaviti da se formira tanka prevlaka, zatim drugi, pa treći sloj. Nakon 15-20 minuta odstraniti toplom vodom.

Maska za revitalizaciju

Dobija se ako kašičicu meda pomešamo sa struganom jabukom i pola izgnječene banane. Masu treba razrediti sa malo vode, rasporediti po licu i vratu i posle 15 minuta isprati.

Maska sa medom i polenom

Kafenu kašičicu polena (prethodno samlevenog u prah) dobro izmešati sa žumancetom svežeg jajeta. Uz lagano masiranje, dobijenu smesu ostaviti na licu i vratu desetak minuta, a zatim isprati hladnom vodom.

Polenova hranjljiva maska za suvu kožu

Izmešati:
1 kašiku samlevenog polenovog praha
2 kašike meda
3 kašike bademovog ulja
1 kašiku ječmenog brašna

Od ove količine se dobija najmanje 3 pakovanja. Drži se u frižideru, ali pre upotrebe treba malo rastopiti. Može se čuvati do mesec dana.

Masna krema

Koristi se kao noćna krema ili dnevna za suvu kožu.
Za pripremanje su potrebne sledeće komponente (koje se neke mogu nabaviti u apoteci): 10 g belog voska, 20 g spermaceta (čvrsta masnoća), 10 g butera, 30 g bademovog ili suncokretovog ulja, 30 g belog vazelina, 35 ml destilovane vode. Materijal rastopiti u sudu odgovarajuće veličine na blagoj vatri. U prohlađenu masu (ne ohlađenu !) dodavati vodu u malim količinama sve dok se potpuno ne ohladi.

Hranljiva krema

Za 75 g kreme potrebno je: 10 g žutog pčelinjeg voska, 12 g spermaceta, 7,5 g bademovog ulja i 8,5 g glicerina. Rastopiti sve komponente osim glicerina, a zatim smešu mešati dok se ne ohladi, pa joj dodati glicerin i nastaviti mešanje do ujednačenja mase.

Krema od ruzmarina

Stavimo da se otopi na pari: 1 velika kašika pčelinjeg voska i 4 velike kašike maslinovog ulja. Pošto se uljani deo otopio na pari, ohladimo ga da bude iste temperature kao voda (vodu prethodno malo ugrejemo u lončiću). Zatim postepeno dodajemo vodenu komponentu, koju čine: 3 velike kašike destilovane vode + 6 kapi ekstrakta (ruzmarina) + na vrh kašike boraksa.