apiterapija

Apiterapija je aplikacija meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i kurativi (lečenju) bolesti i tegoba. Apiterapijske metode i tehnike, poznate su, u pisanoj istoriji ljudskog roda, i 4000 godina pre Hrista!

Apiterapija je poznata u drevnoj Kini već dvadeset vekova, a znatno manje u Evropi i SAD-u. U mnogim zemljama apiterapija se koristi već vekovima, kao jedan od oblika lečenja.

Neredovna ishrana, stres, telesna i mentalna iscrpljenost ozbiljno narušavaju otpornost ljudskog organizma i uzrokuju alergije. Prilagodjavanje čoveka na nov način i dinamiku života zahteva jače izvore kvalitetne energije. Time će vrednost pčelinjih proizvoda: meda, propolisa, matične mleči i polena, poznata u narodnoj medicini i nauci imati sve veće značenje. Dodani ekstrakti i eterična ulja lekovitog bilja pojačavaju ciljanu delotvornost.

Med snižava holesterol posebno onu opasnu frakciju LDL a smanjuje i masnoću u krvi.

Med je koristan dijabetičarima i zdravlju!

Med ima nizak glikemijski indeks (GI)! GI je pokazatelj koliko, i koliko brzo, neka hrana / namirnica povećava količinu glukoze u krvi.

Vrednosti za GI su važne u strategiji lečenja dijabetesa, posebno tipa 2:

– Glikemijski indeks meda je oko 55!, med ima za 45% niži GI od glukoze; niži i od zrelih banana; jednako kao i slatke (letnje i odležale) jabuke.